Bu blogda Turkce karakterler kullanmayacagim. Sirke de kullanmayacagim. Kizartma da yok. Yani her sey cok kolay!
Edit: Vazgeçtim. Hepsini de kullanacağım!

24 Aralık 2011 Cumartesi

Mercimek Korpesi ile Sigara Moregi


Karar vermek baslamanin yarisidir, baslamaksa pisirmenin, pisirmek de yemenin… Bu boyle gider…

Yani once, ilk defa bulusacaginiz ve tamami Avustralya'li olan bir yazar-cizer grubunun duzenledigi christmas (evet sekerim krismis) toplasmasina giderken bu ikiliyi yapmaya karar vermeniz gerek. Hepimizin basina surekli gelen bir sey sonucta!  

Karar asamasi diyaloguyla basliyoruz:
-Bizim oralardan bir sey olsun.
-Mercimek koftesi?
-Ya tutturamazsak, hic yapmadik?
-O zaman bir de sigara boregi yapariz, garanti olsun,
-E hadi o zaman…

E hadi o zaman:

Once kahve ve cikolatali gofret esliginde Devletsah ve Portakal Agaci bloglarina bakilir. (Daha sonra ikisinin olculeri arasinda kararsiz kalip nasil da afalladigimiz gorulecektir)
( Acikcasi buni yapali iki hafta oldu ve her seyi net hatirlamiyorum, kusura bakmazsiniz kesin)

Mercimek kospesiyle basliyoruz, cunku daha uzun surecek gibi.

- Kirmizi mercemekleri buluyoruz,

- Hasliyoruz. (burada bir ince ayar var ama onu saglam bir yerden ogrenin, kafaniza gore yapmayin)
- Yukarida 'bir tasim kaynatin' taniminin gorselini goruyorsunuz. Eger iki tasim olsaydi tencerenin iki tarafi kirli olurdu. Tastigi halde mercimekler hala sert oldugu icin tencere degistirip devam ediyoruz.

- Ince bulgur bulamiyoruz,
- Kalin bulgurdan ince bulgur elde etmek icin kocaman bir havanda dovuyoruz. Kolunuz agriyinca "emeeen" diyerek vaz gecebilirsiniz. O da bulgur, o da bulgur sonucta.

- Bulguru sicak suda sisiriyoruz. Kafaniz karismasin, siz sicak suya koyun o kendi siser. 

-Kuru soganlari dograyip kavuruyoruz.

- Haslanmis mercimek, bulgur kuru sogan, salca ve baharat rafini karistiriyoruz bir guzel. Buna sicak karisim adini veriyoruz.

- Maydonozalari, domatesleri ve taze soganlari, isterseniz yakisabilecek baska yesillikleri ince ince kiyiyor (yardimcimiz, aka koca, aslinda daha cok sey yapiyor ama, hepsine deginmek istemiyorum) Buna da soguk karisim diyoruz. 
-Bocek ne alaka demeyin, emegi buyuk. Bicak kullanma yeteneklerinizi gelistirmeniz icin dograma tahtasinda dolanan bir bocek cok faydali.

Ha bicak demisken. Bicak bilemeyi biliyor musunuz?

-Neyse, sicak karisim soguduktan sonra soguk karisimla, karistirip yeni bir soguk karisim elde etmek istiyoruz ama
 Bu ne be vicik vicik!

- Eger elde ettiginiz sey cok civik olduysa bulgur ekleyin bizim yaptigimiz gibi.
- Cok bulgurlu gorunurse mercimek haslayip ekleyin.
- Cok kuru gorunurse azicik su ekleyin.
- Ama tum bu kararlari vermek icin karisima biraz sisme suresi verin. Cunku 5 dakkada degisir butun isler.

- Neyse sonucta elimizde bir orduyu doyuracak kadar sicak karisim olduktan sonra onlari sogutup, zaten soguk ve beklemekten bunalmis olan soguk karisimla birlikte yuguruyoruz ve mincik mincik yaparak kofte haline getiriyoruz.

-Yerken marulla sarmalamayi unutmuyoruz.


Bu sadece bu asamanin bulasigi:

Bu da texture, twitteriniza arka plan resmi yaparsiniz belki:
:)

Gelelim sigara seysine;

- Sonucta hedeflenen sey bir cesit borek oldugu icin icine dolduracagimiz seyler konusunda yaraticiligimizi kullanabiliriz. Ornegin, mantar, peynir, maydonoz super olur.

- Yaraticiligimizi kucuk parcalara ayirip karistiriyoruz.

- Yuvarlak yufkasi olanlar sansli. Benim gibi kare yufkaniz varsa once nasil ucgen ucgen keseceginizi hesaplamaniz gerekiyor. Neyse ki ben hesapladim da size cok is kalmadi. Neydi, geometri sart!
(yukarideki karede varilan yanlis sonucu goruyorsunuz. Dogru olan asagidaki)

- Ucgenimizi yere seriyoruz,

- Karisimimizdan iki cimcik alip kisa kenara koyuyoruz. 

- Kisa kenarin koselerini (yani kulaklari) kivirip bastiriyoruz. Fick diye bir his vererek peynire yapisiyor oralar.

- Sonra da rulocuk. 

-Rulonun ucunu suya bandirip yapistiriyoruz. Soyle:

- Iste bunu o kadaaar cok tekrarlayacaksiniz ki, bu esnada hayata dair sorgulamak istediginiz bir seyler varsa tam zamani. Sonra eserinizin karsisina gecip "vay bee, amma da guzel gorunuyor" diyebilirsiniz.

- Sonra yagimizi kizdiriyoruz.  (buraya hic bir espiri gelmeyecek!)

- Kizan yagin (bak!) icine sigara rulolalarimizi atip kizartiyoruz. Bu asamada ozur dilemek istiyorum cunku bu blogda hic kizartma olmayacak demistim. Bi tanecikten bir sey olmaz. Ssshh…

- Iste oyle yaga at cikar at cikar derken bir de bakiyoruz sigara horegimiz bitmis. 
- Buna asla borek denmez!  Boooyk!  

Aslinda anlattigim her sey dogru, inanin bana. Ama bu sey o kadar igrenc oldu ki… 3-4 tane yedik attik. (Aslinda bir kisi begendi. Daha once lapa makarnami da begenmisti o. Sanirim "teenager restaurant / ergen lokantasi" isimli bir yer acsam is yapacak)

Soruna iliskin tahminler:
- Elektrikli ocak yagi yeterince kizdiramadi. (aptal)
- Bu yufka gibi gorunen ama aslinda yufka olmayan seyler kizarmak konusunda pek uyumlu degil.
- Kizarmak demek tam olarak 'kirmiziya donusmek' anlaminda degil, hala yufka rengindeyken yagin icinden cikarabilirdik.
- Benim elimin tadi yagli.
- Sorun yiyenlerde…
- "Kizartma yok" sozume uymamamin cezasi.

Ha toplasma mi?

Mercimek koftesi epey tuttu. Hatta kalanlari paylastilar. Tabi 10da 8i yine bize kaldi. 3-5 gun yedik sonra bitti. 
Sigara boreginden de bir tabak yeme cesaretini gosteren Kagan'a 'dunya boyk sampiyonu' madalyasi verdik. (Saka saka vermedik, madalyayi hazirliyoruz)

3 yorum:

  1. Anılanımcım sen asıl mercimek köftesinin acısından haber ver! Acılı mıydı bari?
    Fekat börkler fotoğraftan çok lezüz görünüyordu. Tüh olmuş. :(

    YanıtlaSil
  2. :) Acisizdi. Aciya buyuk HAYIR!

    Evet borekler tuh oldu. Ama olsun, acisini cikardim ;) cok yakinda!..

    YanıtlaSil
  3. kare yufka görmemiştim sizin yufkalar bana baklava yufkasını anımsattı

    YanıtlaSil