Bu blogda Turkce karakterler kullanmayacagim. Sirke de kullanmayacagim. Kizartma da yok. Yani her sey cok kolay!
Edit: Vazgeçtim. Hepsini de kullanacağım!

2 Ocak 2011 Pazar

Firinda Torbalama

Yeni yilin ilk gununde ozel bir yemek yiyelim istedim, o yuzden dun disaridan pizza soyledik. Bugun ikinci gun, o kadar da ozel olmasina gerek yok. Yani benim icin mutfak zamani.

Bu yemek icin aranan on kosullar:
-Tupunuzun bitmis olmasi ya da butun tencerelerin kirli, mutfaginizin soguk, burnunuzun akiyor olmasi. Bunlardan birine sahip degilseniz boyle bir maceraya gerek yok, makarna falan yapabilirsiniz. (Yemegin tadina baktiktan sonra fikrimi degistirebilirim. Usenmezsem buradan bildiririm)

-Flashback yetenegi ki ben bunu sizin icin kullandim, yani aslinda ihtiyaciniz yok. Soyle oldu: Yaklasik 3 yil once anneme evlenecegimi soyledigimde bana bazi pratik bilgileri arka arkaya belletmeye calismisti. Iste onlardan biri;

"EGER YEMEGI NASIL YAPACAGINA KARAR VEREMEZSEN, BUTUN MALZEMELERI
DOLDUR FIRIN TORBASINA, AT FIRINA."
Bunu galiba etli yemekler icin soylemisti ama orasi biraz bulanik. E bizim de tupumuz bitmis, bunu denemek icin super bir firsat.


Malzemeler:
- Buzdolabindaki butun sebzelerden... Gecen haftadan kalan patlican ve biberler dahil.
- Evdeki butun sarimsaklar...
- Sogan.

-Soganlari ve sarimsaklari soyup gelisiguzel dilimledikten sonra torbaya atiyoruz.
-Patlicanlari once pijamali soyup, sonra gelisiguzel dogradiktan sonra torbaya atiyoruz.
-Biberlerin saplarini ve cekirdeklerini cikarip, gelisiguzel ikiye boldukten sonra torbaya atiyoruz.
-Pirasayi gelisiguzel dograrken, aslinda yakismayacagina karar verip vaz geciyoruz. Su ana kadar dogradiklarimizi torbaya atiyoruz.
(Bir ara, firinimizin onceden isitilmis unvanini alabilmesi icin acmaliyiz. 200 derece bence guzel)
-Domatesleri soyup gelisiguzel dogradiktan sonra torbaya atiyoruz. Domatesler yemegimizin suyunu olusturacak diye dusunuyorum. (Siz ister dusunun, ister dusunmeyin)
-Son anda patates de fena olmaz diye dusunup, patatesi soyup gelisiguzel dogradiktan sonra torbaya atiyoruz.

Hepsinin copu toplam bu kadar oldu:

- Bir kaseye bir kasik salca aliyoruz.


- Baharat rafindaki butun baharatlardan koyuyoruz salcanin icine. Tuz bile... Birazcik sulandirip karistiriyoruz.

- Bu karisimi da torbamizin icine dokuyoruz. Bu asamada gelisiguzel davranirsak mutfak cok pislenir.

Ah! Firinin zil sesi! Cabuk yazmaliyim.

- Sebzelerin torbanin icindeki homojen dagilimi amacli karistirma islemi icin torbayi elimize alip salliyoruz.
-Isigin onune tutup bakarsaniz, her tarafin salca bulasigi olup olmadigindan anlayabilirsiniz basarinizi. Ama yemegin en zor asamasi bu. Lutfen dikkat edin.

- Torbanin kullanimindan emin olamadigimiz icin hemen kullanma klavuzunu okuyoruz. Bana guvenmeyin, siz de okuyun. Ben anneme guvenmis miyim?!

Agzini plastik torba biseysiyle baglayin yaziyordu. Paketin icinden cikmiyormus galiba. Ben kuruyemis paketindeki paket teliyle bagladim.
Torba hava alsin diye de toplu igneyle birkac delik acacakmisiz. Ben bicakla actim.
Bir de sureler yaziyor uzerinde; et bilmemkac dakka, balik bilmem kac dakka diye. Sebze konusunda bisey dememis. Bence 20 dakika guzel.

-Acin geri torbayi! Yag koymayi unuttuk. Hazir acmisken azicik da toz bulyon. ooohh.. mis.

-Torbaya gule gule diyoruz.

Simdi tadina bakacagiz. Eger cok kotuyse soylemem ha!
Not: Bence yaninda beyaz sarap.

Yedikten sonraki notlar:
- Cok lezzetli olmus yahu!
- Biraz fazla pismis sadece. 20 dakika yerine 15 dakika yetebilir.
- Ve o kadar az bulasik cikti ki "emeeen sabah toplarim" diye mutfagi oylece biraktim. Firin tepsisi kirlenmedi bile.
- Ayrica yemegin kalorisi bence cok dusuktu. Son anda o yagi eklemesek bile olurmus.
- Aferin bana.

4 yorum:

  1. Kesinlikle harika olmuştur ve tamamen kendi buharında piştiği için sağlıklıda! Sadece bulyon koymana gerek yok bence:) Bir de aynısının tavuk versiyonunu yapabilirsin. Tavuklar baharat ve biraz su yeterli:) Ellerine sağlık!

    YanıtlaSil
  2. Afiyetolsun!
    Tavuk etkisi olur belki diye koymustum bulyon :) Tekrar yaparsam, evde de tavuk olursa kesin denerim oylesini de. Tesekkurler.

    YanıtlaSil
  3. Bu tarifi bir arkadaşım önerdi, yarın ben de deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  4. :) Simdiden afiyetolsun Deniz. Arkadasina selamlar.

    YanıtlaSil